Ervaringsdeskundigheid bij LUMC Curium

Ervaringsdeskundigheid bij LUMC Curium

“Als je mij tien jaar geleden zou hebben verteld dat ik nu jongeren en onderzoekers zou ondersteunen als ervaringsdeskundige, dan had ik je niet geloofd.” 

Martin de Vreugd werkt als ervaringsdeskundige voor LUMC Curium. Hij zet zijn eigen verleden met psychische klachten in om de zorg en het onderzoek voor jongeren met langdurige, complexe klachten passender te maken. In dit interview vertelt hij meer over zijn werk en over zijn motivatie om als ervaringsdeskundige jongeren te helpen.

Hoe zien jouw werkzaamheden als ervaringsdeskundige in de hulpverlening er precies uit?
“In de hulpverlening steun ik jongeren die opgenomen zijn bij Curium, door bijvoorbeeld samen te wandelen, een spelletje te spelen of een boodschap te doen. Ik probeer het contact met de jongeren zo laagdrempelig mogelijk te houden. Ik ben zelf opgenomen geweest bij Curium en weet hoe moeilijk en zwaar deze periode kan zijn. De jongeren die ik spreek vinden het fijn dat ik begrijp wat ze doormaken en durven mij in vertrouwen te nemen. Dat vind ik mooi om te zien.”

Je werkt ook als ervaringsdeskundig onderzoeker, kan je daar wat meer over vertellen? Wat is de meerwaarde daarvan?
“Ik werk bijvoorbeeld mee aan onderzoek naar de toegevoegde waarde van ervaringsdeskundigheid voor jongeren met langdurige, complexe problematiek. Daarnaast adviseer ik bij andere onderzoeken. Zoals onderzoek naar Eigen Kracht conferenties, waarbij suïcidale jongeren samen met vrienden, familie en bekenden een plan opstellen om uit het dal te klimmen. Mijn doel is om onderzoekers het perspectief van jongeren te laten zien, zodat zij zich niet te veel verliezen in de wetenschap. Ook zet ik mijn ervaringsdeskundigheid in om jongeren op hun gemak te stellen tijdens interviews en focusgroepen. Door zelf open en toegankelijk te zijn, zijn de jongeren die ik spreek dit ook. Dit zorgt ervoor dat ik samen met de jongeren echt tot de kern kan komen in een interview.”

Wat heeft je gemotiveerd om als ervaringsdeskundige vooral met jongeren met ernstige klachten en langdurige problematiek te werken?
 “Dit is de doelgroep waar ik het meeste voor kan betekenen als ervaringsdeskundige. Mijn eigen ervaringen sluiten hier het beste bij aan. Ik heb zelf een groot deel van mijn jeugd gemist doordat ik langdurig was opgenomen bij Curium. Ik miste alledaagse dingen zoals school en feestjes met vrienden. Dit vond ik moeilijk. Als ervaringsdeskundige wil ik jongeren helpen hiermee om te gaan. En tegelijkertijd wil ik de jongeren ook gewoon even jong laten zijn. Ik ben er voor de jongeren. In contact met mij hoeft niks. Ik vind het fijn als de jongeren gewoon even helemaal zichzelf kunnen zijn.”

 “Ook schaamde ik mij vroeger heel erg voor mijn mentale problemen. Er rustte toch wel een taboe op. Als je mij tien jaar geleden zou hebben verteld dat ik nu jongeren en onderzoekers zou ondersteunen als ervaringsdeskundige, dan had ik je niet geloofd. In contact met lotgenoten durfde ik wel open te zijn over mijn problemen, maar dit was niet altijd helpend. We zaten allemaal in een kwetsbare positie en wisten niet altijd goed welke dingen we onderling beter niet konden bespreken. Toch was de herkenning wel fijn. Als ervaringsdeskundige wil ik jongeren die herkenning geven. Ervoor zorgen dat ze zich minder eenzaam voelen. Jongeren hoop en perspectief geven. Ik heb bij ExpEx een opleiding gevolgd waardoor ik nu weet hoe ik met mijn verhaal een ander kan steunen. Daarbij wil ik met mijn ervaringen de zorg toegankelijker maken voor jongeren. Want om de zorg echt te verbeteren is het perspectief van de mensen om wie het gaat enorm belangrijk.”