Dwangbehandeling voor en/of door anorexia nervosa

Dwangbehandeling voor en/of door anorexia nervosa

Van iedere 100 mensen ontwikkelen 1 tot 4 gedurende hun leven anorexia nervosa. Deze eetstoornis kan tot levensbedreigende situaties leiden, als de stoornis dusdanig impact heeft op het denken dat de jongere zichzelf uithongert. Het kan dan noodzakelijk zijn dat deze jongeren onder dwang worden behandeld. 

De doelen van dit onderzoek zijn:

  • Beter te begrijpen waarom een aanzienlijk deel van de jongeren met anorexia nervosa uiteindelijk zo ziek worden dat zij een of meerdere perioden onder dwang behandeld moeten worden.
  • Te leren van de ervaringen van jongeren en professionals over de positieve en negatieve gevolgen van gedwongen behandeling.
  • Op basis van de ervaringen van jongeren en professionals de werkwijze van dwangbehandeling - zoals sondevoeding - te kunnen verbeteren, en om te leren hoe de inzet van dwangbehandeling voor deze jongeren kan worden voorkomen.

In dit onderzoek worden de ervaringen, inzichten en meningen van betrokken behandelaren én patiënten verzameld door middel van persoonlijke interviews. Daarnaast zal een overzicht worden gemaakt van de bestaande wetenschappelijke literatuur.

De nieuwe kennis uit dit onderzoek zal behandelaren in de toekomst helpen om het verloop van de anorexia nervosa beter te kunnen voorspellen. Ook zal dit onderzoek bijdragen aan de verbetering van de praktische toepassing van de gedwongen ingrepen. Hierdoor kan verslechtering van de ziekte vaker worden voorkomen en worden de gedwongen interventies minder vaak én beter uitgevoerd.

Lees hier meer over dit project.